Na porabo goriva vplivajo velikost in teža avta, potniki in tovor, velikost in moč motorja, vremenski pogoji, stanje cest, način vožnje, razdalje in na koncu seveda voznik. Strokovnjaki trdijo, da lahko voznik s spremembo načina vožnje in svojim obnašanjem prihrani kar do 30 % goriva, do tega cilja pa boste lažje prišli (oziroma pripeljali), če boste upoštevali naslednje nasvete:

  • Vozite tekoče, z občutkom in spremljajte promet. Speljite odločno, a ne divje. Med vožnjo opazujte nekaj vozil pred seboj in ko začnejo zavirati, umaknite nogo s plina. Na cestah, kjer se vozite vsak dan, vožnjo prilagodite ovinkom, križiščem in drugim delom, kjer lahko predvidevate obnašanje drugih voznikov. Tekoča, nežna in enakomerna vožnja brez nenehnih »požrešnih« dodajanj plina in močnih zaviranj je najboljši recept za nižjo porabo.
  • Prilagodite hitrost in po potrebi uporabljajte tempomat. Nižja hitrost pomeni manjšo porabo, a pri tem morate upoštevati tudi zdravo pamet. Nikar se po avtocesti ne vozite 80 km/h, ampak pojdite s tako vožnjo varčevat na glavne in regionalne ceste. Na avtocesti pa se lahko namesto 130 km/h peljete 120 km/h in na ta način občutno zmanjšate porabo, pri tem vam bo na avtocesti v veliko pomoč tudi tempomat.
  • Prestavljajte. Vožnja pri isti hitrosti, a prestavo prenizko, je veliko bolj potratna od vožnje v prestavi višje. Izkušeni vozniki znajo voziti po posluhu in pretakniti v pravem trenutku, drugi spremljajo vrtljaje motorja, sodobni avtomobili pa imajo tudi opozorilo, kdaj je treba pretakniti v višjo prestavo. Tudi vožnja po klancu navzdol v prostem teku (oziroma v »leru«) ni najbolj varčna, saj sodobni motorji pri prostem teku porabijo več kot pa pri vožnji v prestavi.
  • Odstranite odvečno težo, snemite strešni kovček ter zaprite okna. Zračni upor ter teža avta sta pomembna dejavnika večje porabe. Morda se vam zdi sitno strešne nosilce ves čas snemati in nameščati nazaj, vendar je vožnja s strešnim kovčkom celo zimo zgolj zato, ker boste šli vmes dvakrat smučat, stran vržen denar. Tudi vožnja z odprtimi okni poveča upor in s tem porabo goriva, prav tako pa nedvomno ne potrebujete nujno vseh reči, ki jih vozite v prtljažniku.
  • Ne ogrevajte avta na mestu. Pozimi je seveda prijetno sesti v ogret avto, ampak to je obenem tudi zelo potratno in okolju neprijazno. Veliko bolje je, če avto ogrejete z vožnjo. Ker ima mrzel motor nekoliko večjo porabo, je pozimi še posebej pametno pomisliti, ali je vožnja zgolj nekaj sto metrov res nujna ali pa lahko do tja pridete na kakšen drug način.
  • Previdno z zavetrjem! Vožnja v zavetrju je zaradi vrtincev za vozili težko varčna in obenem tudi varna. Pravo zavetrje je običajno le tik za spredaj vozečim vozilom, kjer ne morete voziti na dovolj veliki varnostni razdalji, kasneje pa turbulenten tok zraka upor še poveča. Prav tako je vožnja v zavetrju le redko tekoča, saj jo je treba ves čas prilagajati vozilu pred seboj, z nenehnim zaviranjem in pospeševanjem pa se poraba poveča.
  • Izključite vse porabnike, ki jih ne potrebujete. Klimatska naprava in drugi porabniki zahtevajo nekaj dodatne energije, ki jo mora tako ali drugače zagotoviti motor, ta pa za to potrebuje nekaj dodatne moči oziroma goriva. Kadar jih res nujno ne potrebujete, jih izključite in prihranite.
  • Vozite s pravimi in dovolj polnimi gumami. Pravočasno prilagodite gume letnemu času (zimske/letne) ter poskrbite za to, da bo tlak v njih vedno dovolj visok oziroma optimalen glede na priporočila proizvajalca. Če poleti vozite z zimskimi gumami s prenizkim tlakom, naj vas ne čudi, če avto porabi več goriva, poleg tega pa boste na ta način povečali tudi obrabo gum.
  • Poskrbite za redno vzdrževanje avtomobila. Dobro vzdrževan avto, ki nima obrabljenih sklopov, pri katerem se vse gladko vrti, drsi in pregiba, bo za svoje premikanje porabil manj energije.
  • Na kratke razdalje pojdite peš. Morda se sliši trapasto, a dejstvo je, da se mnogo ljudi do le nekaj sto metrov oddaljenega cilja pogosto odpelje z avtomobilom. Seveda to ne velja v primeru, da morate na cilj odpeljati kakšen težak tovor, a v večini primerov ljudje vozijo le sebe. Razmislite, koliko tovrstnih poti opravite tudi sami in poskusite kdaj avto zamenjati s kolesom.

Če ste med naštetimi našli kaj, kar za volanom počnete tudi sami, imate dobre možnosti, da porabo svojega avtomobila zmanjšate in s tem prihranite.