Nakup električnega avtomobila

Električni avtomobili postajajo vedno bolj priljubljeni. Drži, da se zaenkrat še ne morejo kosati z avtomobili z motorji z notranjim izgorevanjem, saj je njihov doseg veliko manjši, poleg tega pa je polnjenje baterij veliko daljše od polnjenja posode za gorivo. A avtomobilov s kombinacijo »klasičnega« in elektro motorja oziroma takih z zgolj elektro motorjem je, tudi po zaslugi hitrega razvoja novih tehnologij, na cestah vedno več in večina poznavalcev trdi: prihodnost je električna.

Da električni avtomobili niso le muha enodnevnica dokazuje 8 dejstev o električnih avtomobilih, kjer najdete veliko razlogov v prid nakupu električnega avtomobila. Med najpomembnejšimi je nedvomno tudi subvencija nakupa, o kateri podrobno pišemo v nadaljevanju.

Je moj avto upravičen do subvencije?

Ker je cena električnih avtomobilov zaenkrat še nekoliko višja od cene »klasičnih«, države, med njimi je tudi Slovenija, nakup spodbujajo s subvencijami in drugimi ugodnostmi. Subvencije podeljuje Eko sklad, trenutno pa sta za naložbe v okolju prijazna vozila odprta razpis za kredit 59OB17 ter razpis za nepovratna sredstva 62SUB-EVOB18.

Nepovratna finančna spodbuda bo lahko dodeljena samo za naložbo v nakup ali predelavo vozila, čigar prva registracija po proizvodnji ali predelavi bo opravljena v Republiki Sloveniji po 1. 1. 2018 ter v primeru, da bo vlagatelj po nakupu vozila prvi lastnik vozila, ki je predmet nepovratne finančne spodbude:

  • nakup novega/testnega vozila na električni pogon;
  • nakup novega/testnega priključnega hibridnega vozila (plug-in) ali nakup novega/testnega vozila na električni pogon s podaljševalnikom dosega (range extender);
  • predelava vozila v električno vozilo, tako da bo serijsko vgrajeni motor na notranje izgorevanje nadomeščen s pogonskim elektromotorjem.

Vozilo lahko kupite ali predelate tudi v tujini, vendar mora biti za pridobitev nepovratne finančne spodbude vozilo prvič registrirano po proizvodnji ali predelavi v Republiki Sloveniji po 1. 1. 2018. Prav tako mora biti vozilo kupljeno po 1. 1. 2018, žal pa subvencije tega razpisa ne veljajo za nakup rabljenih električnih vozil v tujini.

Na Eko skladu nimajo seznama vozil, ki ustrezajo kriterijem za subvencijo, zato se je o tem, ali je vaš avto upravičen do subvencije, najbolje posvetovati s trgovcem oziroma zastopnikom/uvoznikom, glede možnosti uvoza električnega vozila pa z registracijskim organom.

Kako do subvencije in svojega »zelenega« avta?

Kupci električnih vozil kategorije M1 lahko računajo s subvencijo oziroma nepovratnimi sredstvi do višine 50 % investicije ali do največ 7.500 EUR, pri čemer je vozilo lahko že kupljeno in registrirano, vendar po 1. 1. 2018.

Ko boste izbrali svoje novo vozilo in pripravili vlogo, bo odločba o subvenciji izdana najkasneje v 60 dneh od prejete popolne vloge, običajno pa boste nanjo čakali približno tri tedne.

Popolna vloga mora vsebovati v celoti izpolnjen obrazec Vloga in obvezne priloge:

  • kopijo računa za nakup novega vozila, ki se glasi na ime vlagatelja,
  • dokazilo o plačilu celotnega računa,
  • kopijo prometnega dovoljenja,
  • kopijo potrdila o skladnosti vozila.

O tem, katera vozila so del tokratnega razpisa, kolikšna je subvencija za električni avto ter ali si lahko s pomočjo subvencije kupite tudi hibridno vozilo ali električno kolo, si preberite v Odgovorih na pogosta vprašanja, vse informacije o razpisu ter oddaji vloge pa na strani Eko sklada.

Prednosti sodobne tehnologije in sodobnega financiranja

Prihodnost je nedvomno svetla, tiha in električna. Če združite vse prednosti električnih avtomobilov ter jim dodate še subvencijo, ste z eno nogo že na strani sodobne mobilnosti. A ker subvencija ne pokrije cele naložbe, morate poiskati še način za financiranje preostalega dela investicije. Priporočamo vam, da preverite nekaj dejstev o lizingu, nato pa združite sodobno tehnologijo s sodobnim financiranjem, torej nizkim stroškom uporabe ter vzdrževanja električnega avta dodate še ugodno in po vaši meri ukrojeno financiranje