Kaj se bolj splača kupiti, nov ali rabljen avto?

Vprašanje o smiselnosti nakupa novega ali rabljenega avta je verjetno eno najpogostejših iz sveta avtomobilizma. Je odlično vprašanje za forume, debate ob točilnih pultih in družinske posvete, kajti odgovorov je vsaj toliko, kolikor je kupcev avtomobilov. Nakup avta je namreč povezan z nešteto razlogi, vplivi, potrebami in željami, zato je težko ponuditi univerzalen odgovor o tem, kaj se kateremu voznika najbolj splača.

Določite svoje prednostne zahteve

Pri nakupu avtomobila, rabljenega ali novega, se vedno vrtimo okrog treh ključnih vprašanj:

  • Kaj si želim?
  • Kaj zares potrebujem?
  • Kaj si lahko privoščim?

Je za vsakodnevno mestno vožnjo od doma do 6 km oddaljene službe res potreben velik terenec s štirikolesnim pogonom, 3-litrskim motorjem, 300 »konji« in končno hitrostjo 230 km/h? Srce bo reklo: »Seveda!« razum pa se bolj nagiba k manjšemu mestnemu avtu, ki je okretnejši, varčnejši in okolju prijaznejši, zato pri izbiri vedno uporabite zdravo kombinacijo razuma in čustev.

Avto žal prinaša izgubo

Dejstvo je, da avto od prvega dne naprej izgublja vrednost, obenem pa morate vanj ves čas vlagati, da ne izgubi preveč. Pred nakupom izračunajte celotne stroške lastništva (angl. TCO – Total Costs of Ownership), pri tem pa upoštevajte porabostroške vzdrževanja (servisi, letne in zimske gume …), dodatno opremo(strešni nosilci, verige, vlečna kljuka …), stroške financiranja, stroške zavarovanja in registracije ter druge stroške, ki vam jih prinaša lastništvo avtomobila. Ne pozabite tudi na razliko v ceni, ki jo boste plačali ob nakupu in iztržili ob prodaji, ovrednotiti pa morate tudi čustveno vrednost. Če vas nov avto neizmerno osreči, vam zbuja ponos in okrepi samozavest, potem rabljen avto skoraj ne pride v poštev.

Za in proti nakupu novega

Nov avto je preprosto – nov. Za nekatere je to skozi okno vržen denar, drugi tak nakup zlahka sprejmejo kot nekaj samoumevnega. Nakup novega vsekakor prinaša kar nekaj prednosti:

  • nov avto ima garancijo (2 leti ali celo več),
  • avto je natančno tak, kakršnega si želite,
  • je sodoben in ustreza vsem najnovejšim varnostnim in ekološkim standardom,
  • nihče pred vami ga še ni uporabljal.

Manj v prid nakupu novega govorijo predvsem:

  • velik začetni finančni vložek,
  • velika izguba vrednosti v prvih nekaj letih,
  • pri novih modelih vas lahko doletijo tudi težave z »otroškimi boleznimi« oziroma okvarami, ki jih inženirji niso predvideli.

Tveganja in prednosti nakupa rabljenega

Nakup rabljenega avta poleg nižje cene prinaša tudi nekaj s starostjo povezanih posledic ter tveganj. Pri rabljenem običajno nimate garancije, nikoli povsem do potankosti ne poznate »vozne zgodovine« avta, avto je bil lahko zaleten ali kako drugače poškodovan, morda je bil celo ukraden.

Nakup rabljenega avta pa je lahko tudi odlična kupčija, saj se na ta način izognete največji izgubi prvih dveh, treh ali štirih let. Kasneje rabljen avto svoje vrednosti ne izgublja več tako hitro, seveda pa so zaradi starosti in kilometrov možne nekatere okvare, ki jih pri novem avtomobilu še ne gre pričakovati. Najbolje je, če ga kupite pri kom, ki mu zaupate in vam zagotovi, da je avto brezhiben.

Nov, rabljen, različne kombinacije in različni izračuni …

Če niste povsem prepričani, kako se lotiti optimalnega »kolobarjenja« s svojimi avtomobili, razmislite o nekaj različnih možnostih. Uporabite lahko tudi različne načine financiranja, s katerimi boste lažje zmogli stroške nakupa in jih porazdelili na več let. Nov avto lahko vozite tudi do 10 let, preden ga zamenjate. Ena od možnosti je nakup dve ali tri leta starega avtomobila po ugodni ceni, ki ga nato vozite štiri ali pet let, morda celo dlje. Če si to lahko privoščite, se radi razvajate in uživate v vožnji z najnovejšimi dosežki avtomobilske industrije, pa raje kupite nov avto in ga menjajte na dve ali tri leta.