Na menjavo avtomobila vsak od nas gleda nekoliko po svoje. Eni iščejo le sredstvo za prevoz od točke A do točke B (ter sem ter tja še do C, D in E), drugi imajo nekaj posebnih želja, kot so velik prtljažnik, trije sedeži za otroke ali pogon na vsa štiri kolesa, za tretje pa je avto skoraj kot član družine. Glede na odnos do avtomobila se vsak od nas drugače loteva tudi menjave oziroma nakupa novega, a nekaj osnovnih zakonov velja v vsakem primeru. Kdaj in zakaj torej zamenjati svoj stari avto z novim?

Sto ljudi, sto razlogov

Razlog za menjavo je lahko odvisen od vašega odnosa do avtomobila ali spremenjenih okoliščin, v katerih ste se znašli. Poglejmo si nekaj napogostejših in nekoliko širših razlogov za menjavo:

  • Dotrajanost. S staranjem se avto spreminja, običajno na slabše. Dotrajanost določenih sklopov lahko nekaj časa rešujete s servisi in menjavami posameznih elementov, slej ko prej pa postanejo ta popravila in mini obnove predrage oziroma bi za ponovno »pomladitev« potrebovali večjo finančno investicijo. S staranjem materiala se veča možnost napak in poškodb, avto postaja tudi vedno manj zanesljiv in varen.
  • Spremembe v družini so pogost razlog za menjavo. S prihodom novega družinskega člana se povsem spremenijo mnoge navade, tudi tiste, povezane z avtom. Ta mora biti primeren in dovolj varen za prevoz otroka, vozička in vse opreme, kar velja tudi za prevoz na dopust in podobno. Pri starejših voznikih gredo spremembe v drugo stran. Ko gredo otroci na svoje, si lahko namesto velikega karavana spet privoščijo limuzine ali celo športni dvosed.
  • Služba, hobiji in šport. Spremembe delovnega mesta, nov hobi ali šport vplivajo tudi na menjavo avtomobila. Če se je treba voziti dlje ali pogosteje oziroma sploh ne več, če je treba prevažati desko za surfanje, jeklenko in opremo za potapljanje ali velik model letala na daljinsko upravljanje ali pa potrebujete pogon na vsa štiri kolesa zaradi novega vikenda v planinah, potrebujete tudi nov avto.
  • Odlična priložnost. Ta je povsem čustvena, pa vseeno … Včasih se pojavi priložnost, ki je zaradi dolgotrajne želje, natanko takega avtomobila, o kakršnem že od nekdaj sanjate, in obenem še ugodnega financiranja enostavno predobra, da je ne bi izkoristili. Predvsem v takem primeru je zelo pomembno primerno financiranje, sicer vam lahko nov avto povzroči kup težav.

Menjava avta je povezana tudi s financiranjem

Brez denarja se avta ne da zamenjati, lahko pa si nakup olajšate oziroma ga prilagodite svojim finančnim zmožnostim s primernim financiranjem. Denar odloča, kdaj si boste lahko privoščili zamenjavo oziroma vas omejuje pri izbiri avta, če ga morate zaradi posebnih okoliščin zamenjati na hitro. Zato je del priprav na menjavo tudi temeljit razmislek o tem, kako boste zagotovili potrebna sredstva. Imate dovolj prihrankov, si boste denar sposodili pri sorodnikih ali prijateljih, boste vzeli kredit ali pa boste izkoristili koristi in prednosti lizinga, ki je še posebej primeren za podjetja in mlade družine? Več o lizingu si lahko preberete v našem hitrem vodiču o koristih in prednostih lizinga pri menjavi avta.