Varno nakupovanje

Bliža se čas številnih popustov, ko si bo marsikdo privoščil nakupovanje po znižanih cenah, letos po večini kar iz udobja domačega kavča. Spletnega nakupovanja pa se je vendarle treba lotiti premišljeno, da se ne ujamete v pasti spletnih prevarantov.

Nakupujte samo pri zaupanja vrednih trgovcih

Prepričajte se, da nakupujete na mednarodno poznani in uveljavljeni spletni strani, za katero ste prepričani, da za njo stoji zaupanja vreden trgovec. Navadno varne spletne strani prepoznamo tako, da se njihova povezava začne s https:// namesto s http://, vendar pa v današnjem času to še ne pomeni, da je spletna trgovina 100% varna. Povezava je že lahko varna, vendar je na drugi strani »varne« povezave stoji goljuf, ki bo prejel poslane podatke in jih kasneje uporabil v zlorabi.

Podatke plačilnih kartic ne vnašajte na spletno stran izključno na podlagi podatka o varni povezavi (https), ampak predhodno preverite, kdo dejansko stoji za spletno trgovino (kdo bo podatke obdeloval). Nikakor pa ne vpisujte podatkov na neznanih spletnih straneh ali jih pošiljajte po elektronski pošti. Prav tako ne odpirajte povezav v e-sporočilih neznanega ali sumljivega pošiljatelja.

Ne delite občutljivih podatkov z neznanci

Zaupanja vredni prodajalci in banke od vas ne bodo nikoli zahtevali, da jim po e-pošti ali telefonu posredujete občutljive podatke (npr. podatke o vaši kreditni kartici, PIN številko, osebne podatke).

Uporabljajte varne načine plačil

Če plačujete s kartico Visa, plačujte na spletnih prodajnih mestih, ki uporabljajo spletni varnostni mehanizem Verified by Visa. Močna avtentikacija ob plačilih preko spleta s 1. januarjem 2021 prinaša še bolj zanesljivo preverjanje identitete plačnika oziroma imetnika kartice. Trenutno SMS sporočilo zenkratno avtentikacijsko kodo bo nadomestila obvezna uporaba aplikacije Mobilna banka GO!, v kateri boste potrdili svoje spletne nakupe. Plačila bodo s tem še varnejša.

Naročite si varnostno SMS sporočilo

Z varnostnim SMS sporočilom boste obveščeni o transakcijah, opravljenih z vašimi plačilnimi karticami. Varnostno SMS sporočilo brez mesečne naročnine za vse plačilne kartice je vključeno v bančni paket Elitni zdravnik, ki je na voljo članom ZZS.

Shranite in se odjavite

Ko opravite spletni nakup, shranite e-sporočilo o opravljenem nakupu in se odjavite iz spletnega mesta.

Izkoristite možnost zavarovanja nakupov in podaljšanja garancije s kartico Visa

Kartica Visa vam omogoča, da dodatno zavarujete svoje nakupe v primeru izgube zaradi kraje, požara ali naključne poškodbe. Poleg tega lahko dodate še eno dodatno leto kritja na konec originalne garancije proizvajalca (do največ petih let skupaj), kar je zelo priročno, če na spletu opravljate večje nakupe, na primer prenosnik, telefon, pohištvo ipd.

Želite več informacij o kartici Visa?

 POŠLJITE NAM POVPRAŠEVANJE