Čeprav so spomini na vroče poletje še čisto sveži, nas prvi deževni dnevi že opominjajo na bližajočo se jesen in pričetek nove kurilne sezone. Še preden nastopijo mrzli dnevi, je treba poskrbeti za zalogo kuriva (drva, kurilno olje, peleti …), servis in pregled kurilnega sistema, stroške ogrevanja pa boste najučinkoviteje znižali z menjavo ogrevalnega sistema. Med investicijami, ki se najhitreje povrnejo, je nedvomno sodobna toplotna črpalka, ki se kljub začetnemu večjemu vložku povrne že v nekaj letih.

Toplotna crpalka

Pravilna izbira toplotne črpalke

Pri izbiri toplotne črpalke morate biti pozorni na več različnih in med seboj prepletenih dejavnikov: stanje objekta, ogrevalni sistem, vaše želje, pričakovanja in zahteve, vremenski in drugi zunanji pogoji ter seveda razpoložljiva finančna sredstva. Na hitro si jih oglejmo:

 • Objekt – Stanje in kakovost oken, izolacija sten, stropov in tal, lega objekta, površina zunanjih sten ter velikost prostorov vplivajo na to, kako močno toplotno črpalko potrebujete. Slabo izolirana stavba potrebuje močnejšo črpalko.
 • Ogrevalni sistem – Pri starejših objektih je namestitev sistema talnega gretja velik zalogaj, zato se je bolje prilagoditi sistemu z radiatorji.
 • Želje uporabnikov – Bivalno udobje (temperatura) ter uporabniška izkušnja (upravljanje s sistemom, nastavitve itn.) sta glavna kriterija. S toplotno črpalko lahko prostore ogrevate ali hladite, lahko pa ogrevate le sanitarno vodo.
 • Vremenski in zunanji pogoji – Vreme je pomembno, saj boste na Obali potrebovali drugačno toplotno črpalko, kot na Gorenjskem, kjer je pozimi lahko nekaj dni zapored zunanja temperatura −15 °C ali celo še manj. Pomembno je tudi število sončnih dni, sončna/senčna lega ter možnost namestitve različnih sistemov (zrak–zrak, zrak–voda, zemlja–voda in voda–voda).
 • Finančni pogoji – Za zamenjavo obstoječega ogrevalnega sistema s toplotno črpalko so na voljo tudi sredstva Eko sklada, pri dražjih črpalkah ali prenovi celotnega sistema pa je pametno razmisliti tudi o potrošniškem kreditu. Investicija se na račun nižjih stroškov obratovanja povrne že v nekaj letih.

 

Izbira toplotne črpalke pri novogradnji je dokaj enostavna, težje je določiti ustrezne zmogljivosti toplotne črpalke za starejši objekt. Priporočamo vam, da zberete čim več podatkov o objektu (dokumentacija), nato pa se obrnete na strokovnjaka, ki bo po ogledu objekta naredil izračun predvidene potrebne moči toplotne črpalke.

Kaj je to COP?

Večina trgovcev priporoča izbiro toplotne črpalke na podlagi grelnega številaCOP (Coefficient of Performance) oz. razmerja med pridobljeno energijo in električno energijo, potrebno za delovanje naprave. Toplotne črpalke imajo razmerje med vloženo in pridobljeno energijo 1:3 (najsodobnejše celo 1:5), vložena pogonska energija pa je običajno električna. COP se meri pri vnaprej določenih merilnih pogojih v nadzorovanem okolju, zato težko ponazarja izkoristek črpalke v realnem okolju.

Boljši pokazatelj učinkovitosti toplotne črpalke je letno grelno številoSPF (Seasonal Performance Factor), ki upošteva celoletno porabljeno in oddano energijo za natančno določen objekt. Zajeto je celotno delovanje sistema v vseh okoliščinah in temperaturnih območjih ter z vsemi dodatnimi deli sistema.

Toplotna črpalka, nadgrajena s tehnologijo 

Sodobne tehnologije, splet in prenos podatkov so močno prisotni tudi pri ogrevanju. Sodobne toplotne črpalke skupaj z ogrevalnim sistemom skrbijo za optimalno delovanje (prihranek pri energiji) ter temperaturo prostorov, vse skupaj pa lahko nadzirate prek spleta in ustrezne aplikacije. Klasične termostate z vnaprej nastavljenimi urami in temperaturami so izrinili invertersko (frekvenčno) krmljenje ter pametna tipala ogrevalnega sistema, ki komunicirajo s toplotno črpalko. Na ta način se lahko ogrevalnemu sistemu priključijo tudi zastori oken ter rekuperatorji, tako optimiziran sistem pa zagotavlja kar največje možno bivalno udobje in najnižje stroške.

Investicija in dolgoročni prihranki

Na zamenjavo obstoječega načina ogrevanja s toplotno črpalko morate gledati kot na investicijo z več pozitivnimi učinki:

 • takojšnje znižanje stroškov ogrevanja,
 • ogrevanje na okolju prijaznejši način (brez emisij dimnih plinov ter trdih delcev),
 • uporabniku prijazna in prilagodljiva tehnologija (daljinsko upravljanje, samodejno delovanje),
 • možnost uporabe skozi vse leto (ogrevanje, hlajenje, ogrevanje sanitarne vode),
 • dolgoročna naložba (življenjska doba do 25 ali celo 30 let),
 • investicija se povrne že v treh do desetih letih.

 

Investicija v toplotno črpalko moči 6 kW, ki zmore delovati tudi pri −15 °C, znaša dobrih 5.000 EUR, seveda pa si lahko omislite tudi močnejšo in s tem tudi dražjo. Ker spadajo toplotne črpalke med naložbe za rabo obnovljivih virov energije in večjo energijsko učinkovitost stanovanjskih stavb, lahko izkoristite tudi nepovratna sredstva Eko sklada.

Ker gre pri takšni investiciji za večje vsote denarja, je elegantna rešitev najem potrošniškega kredita. Toplotna črpalka vam lahko prinese velik prihranek pri stroških ogrevanja, ki ga lahko namenite za delno plačilo obrokov kredita, investicija pa se vam bo v nekaj letih povrnila.

Vas zanima potrošniški kredit?

Pošljite nam povpraševanje