Učenja otrok o ravnanju z denarjem se lahko lotite  zelo zgodaj. V vrtcu znajo že tri leta stari otroci povedati nekaj modrosti o denarju, nekateri imajo svoj hranilnik, drugi vedo, da se stvari kupujejo v trgovini in da starši denar zaslužijo v službi. Otroka lahko v svet denarja vpeljete tudi s pomočjo žepnine, ki pa mora biti prilagojena otrokovi starosti.

  • Otrok, star od 3 do 5 let, je že dovolj zrel za mesečno žepnino. To naj hrani v steklenem kozarcu, saj bo lažje spremljal napredek varčevanja. Vsakič, ko v kozarec doda nekaj drobiža, skupaj preštejte denar, lahko pa mu pomagate tudi z določanjem kratkoročnih ciljev za nakup. Najprimernejše za to so njemu ljube igrače, ki pa ne smejo biti predrage, da lahko razmeroma hitro privarčuje zanje.
  • Otroka v starosti od 6 do 10 let začnite spodbujati k razmišljanju o tem, kako kupovati. Najpomembnejše je vprašanje: »Ali si to zares želim oziroma potrebujem?« Tako otroka usmerjate k premisleku in pametnemu ravnanju s privarčevanimi sredstvi. Prepustite mu lahko tudi del izbire pri kupovanju hrane ali stvari za gospodinjstvo, pri čemer mu razložite,  da denarja nimate neomejeno ter da je treba denar zaslužiti. Tega lahko zasluži tudi sam z nekaterimi domačimi opravili.
  • Pri otrocih, starih od 11 do 14 let, naj se varčevanje spremeni iz kratkoročnega v varčevanje na daljši rok oziroma naj se poveča vrednost cilja varčevanja. Skupaj izračunajte, koliko lahko ob rednem mesečnem varčevanju privarčuje v nekaj mesecih ali celo letih. V tej starosti lahko otrok spozna tudi princip delovanja obresti, koristno pa ga je opozoriti na pasti oglasov, prodajnih akcij in raznih trgovskih »ugodnosti«.
  • Starost od 15 do 18 let je odlična za počitniško delo ter resne pogovore o tem, koliko želi otrok privarčevati do prehoda v polnoletnost. Če že ima svoj bančni račun in bančno kartico, se z njim pogovorimo o pasteh nakupovanja prek spleta. Morda je čas tudi za prve počitnice s prijatelji (brez staršev), ki pa seveda niso zastonj. Naj zanje vsaj delno privarčuje sam.

 

Učenje preko igre

Otroci se lahko ravnanja z denarjem učijo tudi skozi igro. Najmlajši se s pomočjo blagajne igrajo trgovino, kasneje se lahko igrate banko, med klasike spada monopoli, vrsto različnih iger pa lahko najdete v bolje založenih trgovinah z družabnimi igrami. 

Zgledi vlečejo

Otroci si prve izkušnje naberejo z opazovanjem staršev in temu do neke mere prilagodijo tudi svoje vedenje. Poskrbite, da s svojim zgledom ne boste vzgojili zasvojenega potrošnika, ki ne zna ceniti vrednosti denarja in z njim kupljenih stvari. Pri tem vam lahko pomaga nekaj uporabnih napotkov:

  • Načrtujte nakupe, redno spremljajte porabo in se o večjih nakupih doma prej pogovorite.
  • Ne govorite: »Tega si ne moremo privoščiti,« ampak pojasnite, zakaj nečesa ne boste ali ne morete kupiti.
  • Vedno nakupujte s seznamom in dajte otroku že zelo zgodaj vedeti, da boste kupili le reči s seznama. Razložite mu, da vsak obisk trgovine ni namenjen tudi nakupu nekega priboljška ali igrače zanj.
  • Skupaj preglejte reklamne letake trgovin, primerjajte ponudbo in poiščite najugodnejše nakupe.

 

Lasten otroški račun kot potrditev samostojnosti

Da bi otroka lažje seznanili s svetom denarja in ga že v najzgodnejših letih naučili varčevanja in gospodarnega ravnanja, je pametna odločitev tudi odprtje njegovega lastnega bančnega računa.

Otrokom oziroma mladim prilagojeni računi omogočajo njihovim letom primerno stopnjo finančne samostojnosti, obenem pa imate nad dogajanjem še vedno dovolj nadzora. Lastna bančna kartica je velika potrditev samostojnosti, pa tudi velika odgovornost. In prav to, da ga naučite odgovornega ravnanja z lastnim denarjem, je najboljša popotnica za življenje, ki mu jo lahko daste.

Vas zanima odprtje bančnega računa za mlade?

Paket sproščeni za mlade