Vprašanje o smiselnosti nakupa novega ali rabljenega avta je verjetno eno najpogostejših iz sveta avtomobilizma. Je odlično vprašanje za forume, debate ob točilnih pultih in družinske posvete, kajti odgovorov je vsaj toliko, kolikor je kupcev avtomobilov. Nakup avta je namreč povezan z nešteto razlogi, vplivi, potrebami in željami, zato je težko ponuditi univerzalen odgovor o tem, kaj se kateremu voznika najbolj splača.

Avto

Določite svoje prednostne zahteve

Pri nakupu avtomobila, rabljenega ali novega, se vedno vrtimo okrog treh ključnih vprašanj:

  • Kaj si želim?
  • Kaj zares potrebujem?
  • Kaj si lahko privoščim?

Je za vsakodnevno mestno vožnjo od doma do 6 km oddaljene službe res potreben velik »terenec« s štirikolesnim pogonom, 3-litrskim motorjem, 300 »konji« in končno hitrostjo 230 km/h? Srce bo reklo: »Seveda!«, razum pa se bolj nagiba k manjšemu mestnemu avtu, ki je okretnejši, varčnejši in okolju prijaznejši, zato pri izbiri vedno uporabite pravo kombinacijo razuma in čustev.

Avto žal izgublja na vrednosti

Dejstvo je, da avto od nakupa dalje izgublja vrednost, obenem pa je zahtevano njegovo redno in izredno vzdrževanje, da ohrani svojo uporabno in ustrezno tržno vrednost. Pred nakupom izračunajte celotne stroške lastništva (angl. TCO – Total Costs of Ownership), pri tem pa upoštevajte porabo, stroške vzdrževanja (servisi, letne in zimske gume, …), dodatno opremo (strešni nosilci, verige, vlečna kljuka, …), stroške financiranja, stroške zavarovanja in registracije ter druge stroške, ki vam jih prinaša lastništvo avtomobila. Ne pozabite tudi na razliko v ceni, ki jo boste plačali ob nakupu in iztržili ob prodaji.

Za in proti nakupu novega

Nov avto je preprosto – nov. Za nekatere je to nepotreben strošek, drugim je tak nakup nekaj samoumevnega.

Prednosti, ki jih prinaša nakup novega avta, je kar nekaj:  

  • nov avto ima zagotovljeno tovarniško garancijo,
  • avto je natančno tak, kakršnega si želite,
  • je sodoben in lahko ustreza vsem najnovejšim varnostnim in ekološkim standardom,
  • nihče pred vami ga še ni uporabljal.

Manj v prid nakupu novega vozila govorijo predvsem:

  • velik začetni finančni vložek,
  • večja izguba vrednosti v prvih nekaj letih od nakupa,
  • pri novih modelih vas lahko doletijo tudi težave z »otroškimi boleznimi« oziroma okvarami, ki jih inženirji niso predvideli.

Tveganja in prednosti nakupa rabljenega

Nakup rabljenega avta poleg nižje cene prinaša tudi nekaj s starostjo povezanih posledic ter tveganj. Nikoli povsem do potankosti ne poznate »vozne zgodovine« avta, avto je bil lahko poškodovan, morda je bil celo ukraden.

Nakup rabljenega avta pa je lahko tudi dober nakup, saj se na ta način izognete največji izgubi prvih dveh, treh ali štirih let. Kasneje rabljen avto svoje vrednosti ne izgublja več tako hitro, seveda pa so zaradi starosti in kilometrov možne nekatere okvare, ki jih pri novem avtomobilu še ne gre pričakovati.

Nov, rabljen, različne kombinacije in različni izračuni …

Če niste povsem prepričani, kako se lotiti optimalnega odločanja glede nakupa avtomobila, podrobno razmislite posameznih možnostih, svojem življenjskem slogu in potrebah.  V prvi vrsti pa seveda morate izhajati iz svojega proračuna, pri tem pa lahko uporabite tudi različne načine financiranja, s katerimi boste lažje zmogli stroške nakupa in jih porazdelili na več let.

Vas zanima potrošniški kredit?

Pošljite nam povpraševanje