Čeprav za začetek varčevanja ni nikoli prepozno, je bolje pričeti prej

Trideset let. Je to starost, pri kateri bi morali imeti svoje življenje že povsem urejeno, ali ravno pravi čas za razmislek o tem, kaj bi v življenju radi počeli? Trideset let je postala tista prelomnica v življenju, pri kateri začnejo mnogi razmišljati o otrocih, poroki, skupnem življenju in resnih načrtih za prihodnost, obenem pa je tudi pravi čas za tehten razmislek o finančni prihodnosti.

 

Za učinkovito varčevanje potrebujete načrt

V množici varčevalnih nasvetov, ki krožijo po spletu, je težko najti tistega pravega, še posebej če na finančnem trgu niste najbolj domači. Naš nasvet je, da sestavite svojim prihodkom in načinu življenja primeren načrt, ki ne bo preveč agresiven. Za dolgoročno varčevanje si izberite cilj, naredite pregled prihodkov in odhodkov ter se odločite, čemu se boste odrekli in čemu ne. Pomembno je, da se dolgoročno varčevanje ne spremeni v stiskaško življenje ob kruhu in vodi, ampak vam omogoča, da v življenju še vedno uživate.

Varčevalni cilji so lahko različni, najpogosteje pa ljudje pri tridesetih razmišljajo o varčevanju za dodatek k pokojnini, šolanje otrok ali selitev v bolj prijazno okolje. Varčevati začnite takoj, svoje mesečne prihodke pa razdelite po enem od ključev, kot je na primer tale:

  • 60 % za stroške in mesečno porabo,
  • 15 % za dolgoročno varčevanje (pokojnina …),
  • 5 % za kratkoročno varčevanje,
  • 20 % za nepričakovane stroške ali dodatno varčevanje.

 

Seveda lahko glede na svoj finančni položaj odstotke poljubno spremenite, pomembno je le, da denar za dolgoročno varčevanje redno vplačujete in se ga ne dotikate.

Evro na evro ali kaj drugega?

Na finančnih trgih je pestra izbira različnih načinov plemenitenja prihrankov, ki se razlikujejo glede na predvidene donose oziroma tveganja:

  • različne vrste depozitov,
  • vzajemni skladi,
  • naložbene košarice, s katerimi boste redno mesečno varčevanje razpršili glede na vaš odnos do tveganja,
  • naložbeni portfelji za enkratno vplačilo.

 

Če se odločate za naložbo dela že privarčevanih sredstev, vam priporočamo, da se prej posvetujete s finančnim strokovnjakom, s katerim boste skupaj sestavili varčevalni načrt in izbrali za vas najprimernejšo obliko naložbe.

 

Vaša izbira med številnimi možnostmi

V zgodovini finančnih trgov smo bili priča mnogim vzponom in padcem, zaradi katerih so nekateri popolnoma propadli, drugi neznansko obogateli, tretji pa so z dolgoročnim varčevanjem in razpršenimi naložbami ustvarili dovolj za udobno življenje.

Trg vam ponuja številne možnost in kombinacije, od vas pa je odvisno, kateri način oziroma produkt boste izbrali. Če se želite izogniti tveganjem, se je najbolje držati reka: bolje vrabec v roki kot golob na strehi. In če želite biti poleg tega s svojimi sredstvi še vedno fleksibilni, izberite 12-mesečni Fleksi depozit, pri katerem se vezava sredstev vsakih 12 mesecev avtomatsko podaljša do skupnega obdobja treh let, vezavo pa lahko tudi prekinete brez stroškov pred vsakim avtomatskim podaljšanjem.

 

Si želite več informacij o naložbah?

Pošljite nam povpraševanje