Gradnja lastnega doma spada med tiste življenjske projekte, ki zahtevajo veliko časa, sredstev in energije ter pustijo v življenju posameznika oziroma družine največjo sled. Gradnja hiše je proces. Včasih se začne s preprostimi skicami sanjske hiše, včasih pa najprej uzrete čudovito parcelo, na kateri se vam v glavi v hipu prikaže vaš bodoči dom. Od tu pa do trenutka, ko prvič zares vstopite v dokončan dom in za seboj zaprete vrata, vas čaka še dolga pot, kako zavita in kako dolga bo, pa je odvisno že od vaše prve velike odločitve: boste gradili »klasično« z zidaki ali pa boste postavili montažno hišo?

Kamen ali les?

Odločitev ni lahka. Prav tako ni univerzalnega nasveta o tem, koliko je ena ali druga vrsta hiše cenejša, udobnejša, trdnejša ali obstojnejša. Poleg materiala, ki je najbolj očitna razlika med obema vrstama hiše, so ključne razlike še:

  • Čas gradnje – montažna hiša je lahko postavljena in vseljiva že v nekaj mesecih, medtem ko potrebujete za vselitev v suho klasično hišo nekaj let.
  • Obstojnost – hiša, izdelana iz kakovostnega lesa, lahko zdrži vsaj 50 let, nekatere tudi do 70 let, vzdrževanje pa potrebujeta obe.
  • Cena – montažna gradnja naj bi bila od 10 do 15 odstotkov cenejša od klasične, čeprav je vse stroške težko realno primerjati med seboj.
  • Način razmišljanja lastnikov – lesena montažna gradnja velja za sodobnejšo in ekološko sprejemljivejšo, medtem ko je zidana hiša tradicionalna in postavljena »za vedno«.

 

Za razliko od skandinavskih in severnoevropskih držav v Sloveniji za klasično gradnjo velja gradnja z zidaki, montažne hiše pa so si svojo pot začele utirati šele pred nekaj desetletji. Z njimi je še vedno povezanih precej stereotipov in napačnih domnev, pa čeprav so sodobne montažne hiše pogosto varčnejše, prijetnejše za bivanje in tudi cenejše. Trend zadnjih let jim je nedvomno zelo naklonjen.

Kaj je montažna hiša?

Pri raziskovanju montažnih hiš si vzemite dovolj časa. Kaj hitro se boste namreč znašli v morju različnih vrst lesenih montažnih hiš, ki se med seboj razlikujejo predvsem po načinu gradnje oziroma sestavljanja posameznih elementov. Če poenostavimo: pri skeletni gradnji se najprej postavil skelet, nato se nanj pritrdi zunanje in notranje plošče ter mednje vstavi izolacijo ter vse potrebne inštalacije. Pri masivni konstrukciji posamezne stene izdelajo v tovarni, nato pa jih na gradbišču le še sestavijo v hišo. Še več razlik se pojavi med različnimi lesenimi ploščami, polnili za izolacijo, načini sestavljanja posameznih elementov in tako naprej, zato morate veliko končnih odločitev sprejeti že na samem začetku.

Že dve leti zidamo

Gradnja zidane hiše je bila nekdaj veliko cenejša, saj so ljudje veliko dela opravili sami. Posledice so se kazale v slabši kakovosti gradnje, nenatančnostih in pogostih naknadnih napakah oziroma poškodbah, medtem ko so leseni elementi kakovostnih montažnih hiš izdelani na milimeter natančno in se popolnoma prilegajo med seboj. Na ta način sta zagotovljena tudi popolno tesnjenje in stabilnost. 

Velika količina vlage v betonu in malti zahteva dolg čas sušenja, neučakanost pa se hitro pokaže v obliki plesni in slabših pogojih bivanja. Pogosta težava so tudi toplotni mostovi. Les montažne hiše je suh, zato težav z vlago ni.

Naslednja težava sta hiter napredek in razvoj. Najboljša okna, ki ste si jih zamislili na začetku »zidanega« projekta, bodo čez eno ali dve leti, ko bo čas za vgradnjo, že zastarela. Enako velja za izolacijo, talne obloge, načine ogrevanja in podobno. Novi materiali in tehnologije povzročijo naknadne spremembe projekta, ki se lahko zaradi tega močno podraži. Če pri montažni hiši uporabite najnovejše rešitve, boste že čez nekaj mesecev uživali v vseh njihovih prednostih.

Za postavitev montažne hiše iz gotovih panelov oziroma sten potrebujete veliko prostora za dostavo ter delo dvigala. V težko dostopnih ali gosto naseljenih naseljih z ozkimi ulicami se avtodvigalo ne bo moglo pripeljati do gradbišča, medtem ko lahko zidake, pesek in cement pripeljete tudi s kombijem.

»Vse vključeno« je prav tako zelo pomemben dejavnik, ki govori v prid montažni gradnji. Večina obrtniških del je namreč že vključena v osnovno ponudbo, inštalacije pa so del predpripravljenih sten in stropov. Tako se vam ni treba dogovarjati z vodovodnimi inštalaterji, električarji, keramičarji in drugimi podizvajalci, ampak le z enim vodjem projekta. Če se lotite klasične hiše, vas čaka veliko organizacije, usklajevanja terminov ter tudi nesporazumov med posameznimi izvajalci.

Bo lesena montažna hiša kos vremenu in zobu časa?

Kakovostno izdelana lesena montažna hiša iz kakovostnih materialov in pravilno pripravljenih elementov lahko brez težav zdrži 50 in več let. Zidane so bolj odporne na vremenske nevšečnosti, predvsem vodo, nekoliko odpornejše so tudi na požar. Obe vrsti hiš je treba redno pregledovati in pravočasno sanirati poškodbe, še posebej po večjih obremenitvah (neurja z vetrom ali točo, veliko snežnih padavin, zamakanje vode, poplave in druge poškodbe). Ker razvoj sodobnih montažnih hiš še vedno traja, je pričakovati vedno daljšo življenjsko dobo, obenem pa je sanacija številnih poškodb montažnih hiš že zdaj enostavnejša od sanacije zidanih objektov. 

Hitro in enostavno

Pri montažni hiši ste lahko v svoj novi dom vseljeni že v nekaj mesecih. Če imate izbrano zemljišče in pripravljen projekt, vanj čim prej vključite tudi banko. Bančni svetovalec vam lahko poleg zagotavljanja sredstev oziroma stanovanjskega kredita pomaga tudi pri zbiranju dokumentacije. S hitro urejeno papirologijo bo prednost krajših rokov postavitve montažne hiše prišla še bolj do izraza, vi pa se boste lahko vselili že nekaj mesecev po podpisu kreditne pogodbe.

Vas zanima stanovanjski kredit?

Pošljite nam povpraševanje