3-D Secure

Varno spletno plačevanje

3-D Secure je mednarodni varnostni standard, ki ga podpirata Mastercard (»Mastercard SecureCode«) in Visa (»Verified by Visa«). Uporablja se za preverjanje istovetnosti uporabnikov kartic pri spletnem plačevanju. Razvit je bil zaradi zmanjšanja tveganj nepooblaščene uporabe kartic s strani tretjih oseb.

Prednosti

3-D Secure spletnim nakupom s karticami prinaša višjo stopnjo varnosti, saj pri vsakem nakupu preveri pristnost imetnika kartice z njegovim osebnim sporočilom in enkratnim geslom, poslanim v SMS-u. Tak način pomeni izboljšanje zaščite za imetnike kartic in tudi za spletne trgovce pred nepooblaščeno uporabo kartic.

Kdo lahko uporablja »3-D Secure«?

3-D Secure lahko uporablja vsak imetnik ali pooblaščeni uporabnik plačilnih kartic Maestro, Mastercard in Visa. Pred uporabo vam ni treba pridobiti nove kartice.

Kaj moram storiti za uporabo »3-D Secure«?

Če želite uporabljati 3-D Secure, ga morate najprej aktivirati, kar preprosto storite že ob prvem spletnem nakupu na spletnem prodajnem mestu, ki omogoča uporabo 3-D Secure. Pri tem ni treba nameščati nove strojne in programske opreme.

Kje lahko uporabljam »3-D Secure«?

3-D Secure lahko uporabljate na tistih spletnih prodajnih mestih, ki omogočajo njegovo uporabo. Prepoznate jih po logotipih »Mastercard SecureCode« ali »Verified by Visa«.

     

Kakšni so pogoji uporabe?

Pogoji uporabe lahko preberete na prvem pojavnem oknu v okviru postopka aktivacije 3-D Secure. Storitev 3-D Secure aktivirajte, samo če z njimi soglašate. Pogoji uporabe 3-D Secure so navedeni na dnu spletne strani. 

Kako poteka aktivacija 3-D Secure?

Aktivacijo 3-D Secure za svojo plačilno kartico opravite v okviru prvega spletnega nakupa na spletnem prodajnem mestu, ki omogoča uporabo 3-D Secure. To storite popolnoma preprosto in hitro, saj imate vse potrebne informacije in navodila v pojavnih oknih.

Katere informacije in podatki so potrebni za aktiviranje uporabe 3-D Secure?

Za aktivacijo 3-D Secure boste morali potrditi »Pogoje uporabe storitve« in pravilnost prikazane številke mobilnega telefona za prejemanje enkratnega gesla v SMS-jih. Treba je določiti tudi osebno sporočilo, ki je namenjeno preverjanju avtentičnosti spletne strani in zagotavljanju dodatne varnosti pri spletnem nakupovanju.

Kako 3-D Secure deluje?

3-D Secure ob aktivaciji in poznejši vsakokratni uporabi na spletnem prodajnem mestu, ki omogoča uporabo 3-D Secure, preveri pristnost imetnika kartice. To poteka tako, da se vsakokrat preverijo vneseni podatki v pojavnih oknih s podatki, ki se hranijo na varnem strežniku. Aktivacija in nadaljnja uporaba bosta uspešni le, če bodo podatki pravilno vneseni.

Vsi vaši podatki se po medmrežju varno pošiljajo v šifrirani obliki in nepooblaščene osebe do njih ne morejo dostopati.

Kaj je osebno sporočilo in kakšen je njegov namen?

MasterCard SecureCode ali Verified by VISA osebno sporočilo je dodatni varnostni element, namenjen kontroli avtentičnosti spletne strani, katerega kreirate sami v postopku aktivacije.

Osebno sporočilo sestavlja od 4 do 30 znakov - črke, številke in presledki. Ustvarjeno osebno sporočilo se vsakokrat prikaže na vstopni strani. Ob vpisu vaše enkratne 4-mestne kode vsakokrat preverite, ali je osebno sporočilo identično tistemu, ki ste ga ustvarili ob aktivaciji.

Če sporočilo ni identično, zahtevanih podatkov ne vpisujte, temveč brskalnik takoj zaprite, saj obstaja verjetnost, da je prikazana spletna stran ponarejena.

Kako poteka nakup s 3-D Secure po aktivaciji?

Če ste že aktivirali 3-D Secure za plačevanje na spletnem prodajnem mestu, ki omogoča uporabo 3-D Secure, za način plačila izberite »plačilna kartica« in vpišite zahtevane kartične podatke. Po potrditvi vpisanih podatkov se bo odprlo novo okno, v katerem bo zahtevan vpis enkratnega gesla, prejetega v SMS-ju. Geslo vpišete samo, če se vam na zaslonu, ki zahteva vpis gesla, izpiše vaše pravilno lastno osebno sporočilo. Če bo vpisano geslo pravilno, bo transakcija potrjena in plačilo izvedeno.

Koliko stane 3-D Secure?

Uporaba 3-D Secure je za vse imetnike kartic Mastercard, Visa in Maestro brezplačna.

Kaj se zgodi, če ne aktiviram 3-D Secure?

Če spletno prodajno mesto omogoča uporabo 3-D Secure, plačila s svojo plačilno kartico na tem prodajnem mestu ne boste mogli opraviti, dokler ne aktivirate 3-D Secure.

Ali je potrebno 3-D Secure aktivirati za vsako kartico posebej?

Da, 3-D Secure morate aktivirati za vsako plačilno kartico posebej.

Za koliko kartic lahko aktiviram 3-D Secure?

3-D Secure lahko aktivirate za vse imetniške ali pooblaščenske plačilne kartice MasterCard, Visa in Maestro. Število aktiviranih kartic ni omejeno.

Kaj če je navedena številka mobilnega telefona neustrezna oziroma manjkajoča? Jo lahko spremenim?

Če je številka mobilnega telefona, ki jo ima banka v svoji evidenci, nepravilna oziroma je banka sploh nima, vas prosimo, da številko mobilnega telefona sporočite osebno v poslovalnici. Če želite naknadno spremeniti številko mobilnega telefona, na katero prejemate enkratno geslo, to prav tako uredite osebno v poslovalnici ali prek spletne banke.

Kaj se zgodi, če vpišem nepravilno enkratno geslo?

Ob vpisu nepravilnega gesla sistem zahteva ponovitev vpisa. Če vpišete geslo nepravilno več kot trikrat, bo nakup avtomatično zaključen in ga bo treba ponoviti.

Zakaj ni treba vpisovati gesla pri vsakem spletnem nakupu s kartico?

Geslo za uporabo 3-D Secure je treba vpisati med spletnim plačevanjem pri spletnem trgovcu, ki tudi uporablja sistem 3-D Secure. Če ga ne uporablja, se postopek plačila izvede po ustaljenem postopku brez dodatnega vpisovanja gesla.

Vsi spletni trgovci, ki omogočajo plačila s kartico Maestro, uporabljajo sistem 3-D Secure.

Kateri spletni brskalnik moram uporabljati?

Podprti so vsi novejši brskalniki, vsekakor pa zaradi varnosti priporočamo uporabo najnovejših različic brskalnikov. Če vaš brskalnik onemogoča pojavna okna (angl. pop-up), se lahko pojavijo težave pri uporabi 3-D Secure.

Kaj se zgodi, če naročim novo kartico in prekličem obstoječo?

Za novo izdano kartico je treba ponovno aktivirati 3-D Secure.

Kaj se zgodi z uporabo 3-D Secure ob redni obnovi kartice (ob poteku veljavnosti)?

Kartice za uporabo 3-D Secure ni treba na novo aktivirati, ker se ob redni obnovi številka kartice ne spremeni. Geslo za uporabo 3-D Secure in osebno sporočilo ostaneta enaka.

Kam se obrnem ob morebitnih težavah z uporabo 3-D Secure?

Za več informacij pokličite naš Kontaktni center na telefonsko številko 080 88 00 ali 01 2528 444.

Splošni pogoji

SPLOSNI_POGOJI_UPORABE_STORITVE_3D_SECURE PDF 133 kB Prenesi
Spinning wheel animation

Loading