Ob pogledu na sodobne kampe se zdi, da osnovna ideja kampiranja oziroma taborjenja hitro in neusmiljeno izgublja svoje privržence. Majhne šotore s spalnimi vrečami, zložljivimi mizami in stoli ter plinskimi gorilniki z enim loncem so izpodrinili veliko večji šotori, počitniške prikolice in avtodomi. Zdaj pa v večini kampov tudi tem trda prede, kajti "sodobni počitniški taborniki" so odkrili naslednjo raven udobja – mobilne hiške.

Mobilne hiške imajo veliko prednosti, pa tudi kakšno slabost, zato je pomembno, v kakšno okolje jo postavite in za kakšen namen jo imate. Še zdaleč namreč niso primerne le za v kamp ob morju, saj je njihov življenjski prostor nadvse raznolik.

Mobilna hisica

Od morja do planin

Priljubljenost mobilnih hišk je povezana predvsem z udobjem, ki ga ponujajo svojim uporabnikom, zato se njihovo število v kampih nezadržno veča. Mobilna hiška s teraso pred vhodom je odlična zmes udobnega doma, v katerem preživimo velik del leta, ter prikolice ali avtodoma, ki nas spominjata na počitnice.

K odločitvi za mobilno hiško pomembno prispevajo številne prednosti:

  • vgrajena klimatska naprava in lastni toaletni prostor,
  • hiška je postavljena vodoravno in nič ne visi,
  • bivanje v hiški in na terasi je možno tudi v slabem vremenu,
  • mravlje, kobilice, škorpijoni in drug mrčes vanjo težje najdejo pot,
  • ni težav z ponjavami, predprostori, premajhnim hladilnikom, vročino in nenehnim spreminjanjem jedilnice v spalnico in obratno,
  • mobilna hiška je vedno opremljena, s posteljnino, oblačili, posodo in priborom vred.

 

S stališča udobja in uporabnosti se prikolice in avtodomi z mobilno hiško težko primerjajo, vseeno pa ima slednja tudi nekaj šibkih točk:

  • Čeprav jo imenujemo mobilna, večine hišk ne moremo vleči z osebnim avtomobilom, ampak jih pripelje tovornjak. Nekatere imajo tudi snemljiva kolesa za krajše premike po kampu ali parceli.
  • Ko je nekje postavljena, običajno tam preživi nekaj let ali celo vso svojo življenjsko dobo.
  • Stroški postavitve v kampu oziroma nakupa že postavljene hiške so visoki, prav tako letna uporabnina parcele.
  • Če želite zamenjati lokacijo, vas čaka velik logistični zalogaj, potrebovali pa boste tudi dvigalo in tovornjak.

 

Sodobna mobilna hiška ni le bivalni kontejner, ampak je ličen in dobro opremljen "drugi" dom. Zato ne čudi, da so si jih ljudje zamislili tudi kot počitniške hiške na svojih parcelah ob morju, v planinah in še kje. Zakaj bi zidali, če pa imate lahko popolnoma opremljeno hiško postavljeno in vseljivo v le nekaj dneh?

Z nekaj dodatki do pravega udobnega doma

Razvoj mobilnih hišk pa se še zdaleč ni ustavil zgolj pri preprostih počitniških izvedbah. Danes lahko na trgu namreč najdete nešteto možnosti, ki vam omogočajo povezavo več posameznih hišk v vseh smereh. Če potrebujete več prostora in imate temu primerno parcelo, med seboj povežete dva ali več modulov ter si, ob ustrezni dokumentaciji, ustvarite pravo družinsko pritlično hišo. Naslednji koraki so dodajanje modulov v višino, dodajanje različnih streh ter oblaganje zunanjih sten s fasadnimi elementi. Tako se lahko bivalna hiška hitro spremeni v tradicionalno istrsko hišo, ki je videti kot bi bila zgrajena iz kamna, ali pa v pravo alpsko kočo, ki že od daleč vabi v svoj udoben objem.

Prikolica ali mobilna hiška?

Verjemite, na to vprašanje ni pravega ali edinega odgovora. Glavna razlika je, da lahko prikolico po mili volji prevažate sem ter tja, mobilne hiške pa ne. Za postavitev mobilne hiške potrebujete prostor, ki ga boste uporabljali dlje časa. To je lahko zakupljena parcela v kampu ali vaša lastna kje drugje, kjer vam dovolijo postavitev mobilne hiške. V mobilni hiški je zaradi njene večje širine več prostora, običajno pa je zunaj še prostorna, trdna in pokrita terasa. Prikolica ima namesto terase senčno ponjavo ali šotorski predprostor, ki slabemu vremenu kljubujeta veliko slabše. Pomembno razliko predstavljajo tudi sanitarije, ki so v mobilni hiški lahko priključene na kanalizacijsko omrežje, prikolica pa ima kemično stranišče, ki ga je treba redno prazniti. Glede elementov za večje udobje večjih razlik ne boste našli. Tudi sodobne prikolice imajo velik hladilnik, televizor, klimatsko napravo, opremljene so lahko z vrhunskim ozvočenjem in široko paleto zabavne elektronike. Ležišča imajo udobne vzmetnice, stene so toplotno in zvočno izolirane, okna velika, kuhinja pa ponuja več kot dovolj odlagalnega prostora, delovnega pulta in gospodinjskih aparatov. Tako govorita hiški v prid več prostora in bolj »domače« vzdušje, prikolici pa mobilnost in občutek, da ste na nek način bolj povezani z naravo.

A vrnimo se k ideji, da si želite vikend na svoji parceli ali v kampu. Nakup mobilne hiške je veliko cenejši od gradnje počitniške hiše, pa še lažje je dosegljiva. Če imate ustrezno zemljišče, pogoje in dovoljenja za postavitev mobilne hiške, poleg tega pa nekaj »počitniških prihrankov«, ki jim po potrebi dodate še potrošniški kredit, boste lahko hitro uživali na terasi s pogledom na morje, vinograde, zasnežene alpske vrhove ali kaj drugega, kar vam spočije oči.

Vas zanima potrošniški kredit?

Pošljite nam povpraševanje