Praznično nakupovanje vsako leto predstavlja posebno izkušnjo. Marsikdo izmed nas bo letos svoje praznične nakupe preprosto opravil kar na spletu - iz udobja svojega doma lahko dostopate do neomejene ponudbe izdelkov, hkrati pa se izognete stresu zaradi praznične gneče.

Pred nakupovanjem pa preverite, na kaj morate biti pri spletnem nakupovanju še posebej pozorni.

Mobilna hisica

Najprej načrt, nato nakupovanje

Predlagamo, da vaš načrt prazničnega spletnega nakupovanja zajema tri sklope:

1.       Seznam obdarovancev in daril ter določanje okvirnih stroškov.

Kot pri nakupovanju v fizičnih prodajalnah, je potrebno tudi pri spletnem nakupovanju najprej oblikovati seznam tistih, ki jih želimo razveseliti z darilom, nato pa zbrati zanje primerna darila. Ob tem je smiselno določiti tudi zneske, ki ste jih za ta namen pripravljeni odšteti.

2.       Spletne trgovine.

Naslednji korak predstavlja iskanje najugodnejših nakupov. Enak izdelek ima lahko v različnih trgovinah različno ceno. Poglavitna prednost spletnega nakupovanja je to, da lahko z le nekaj kliki poiščete širšo ponudbo izdelkov, kot bi jo lahko našli v kateremkoli nakupovalnem središču. Prav tako v decembrskih dneh številni trgovci pri spletnih nakupih nudijo dodatne praznične popuste, kupone ali brezplačno dostavo.

3.       Čas in stroški dostave.

Spletno nakupovanje se od klasičnega razlikuje tudi po trajanju samega nakupa. Čakanje v dolgih vrstah v trgovinah pri spletnem nakupovanju nadomestita pričakovanje in veselje, ko paket končno prispe. Čas dostave je potrebno upoštevati že pri načrtovanju nakupovanja. Slednjega se je potrebno lotiti dovolj zgoraj, da bodo vsa darila pod božično smrečico postavljena pravočasno. Prav tako je pri začetnem načrtovanju stroškov potrebno upoštevati tudi morebitne stroške dostave.

Pri spletnem nakupovanju ne pozabite na varnost

Za marsikoga je spletno nakupovanje novo in v njem še ni izurjen. Pomembno je, da se nakupovanja na spletu lotite premišljeno:

  • Nakupujte le na spletnih straneh zaupanja vrednih trgovcev.
  • Ne delite občutljivih podatkov z neznanci.
  • Imejte dober pregled nad svojimi nakupi in uporabljajte varne načine plačil.

Ne spreglejte tudi nasvetov za premišljeno in varno spletno nakupovanje

Majhne pozornosti so tisto, kar šteje

Poleg daril nikar ne pozabite na praznična voščila. Ta so lahko iskrena in srčna tudi brez stiskov rok, objemov in prazničnih poljubov. Če vaših družinskih članov ali prijateljev med letošnjimi prazniki ne bo ob vas, nikar ne pozabite na lepe besede, ki jih lahko zapišete v SMS, elektronsko sporočilo ali voščilnico.