Dnevna soba je osrednji prostor vsakega sodobnega doma. Ob omembi le-te večina najprej pomisli na kavč in televizor, pa na knjižno polico, akvarij in pozimi na novoletno jelko v kotu. Dnevna soba je lahko samostojna ali pa je z velikimi steklenimi vrati povezana s teraso na eni ter z jedilnim kotom in kuhinjo na drugi strani. Ker v njej preživimo veliko časa, se je sčasoma tudi naveličamo. Zato potrebuje vsakih nekaj let manjšo ali večjo prenovo. Se spomnite, kdaj ste pri vas doma nazadnje prenovili dnevno sobo? Ali je že od vselitve enaka?

Prenova dnevne sobe

Zgolj prestavljen kavč ali popolnoma nova postavitev

Včasih je potrebno zelo malo truda, da dobi prostor svež videz. Ni nujno, da v prostor dodate nekaj novega, enak učinek dosežete tudi, če kaj odvzamete ali zgolj zamenjate obstoječe. Nov kavč, večji in sodobnejši televizor, nova kavna mizica ali knjižna polica so zelo opazne spremembe, vendar so običajno bolj kot ne posledica dotrajanosti starih elementov. Veliko večji učinek ima večja prenova, še posebej, če je načrtno izvedena in slogovno usklajena. Če elemente razporedite v drugačni kompoziciji, kot so bili razporejeni do sedaj, boste dobili povsem nov prostor. Tovrstne prenove se lahko lotite sami, ideje za nov videz pa lahko poiščete v revijah in na spletu, morda pa vam bo všeč tudi katera izmed razstavljenih dnevnih sob v trgovinah s pohištvom.

Korak dlje predstavlja temeljita slogovna prenova s pomočjo strokovnjaka za notranjo opremo ali arhitekta. Ta lahko sega od novega pohištva, novih talnih oblog ali ambientalne osvetlitve do rušitve predelne stene med dnevno sobo in jedilnico, novih balkonskih vrat ali celo novega okna v steni, kjer ga prej ni bilo. Tovrstne prenove so seveda dražje in trajajo dlje časa, a po zaključenih delih bo vaš dom videti povsem drugače.

Premikajte, skicirajte, igrajte se!

Ljudje z dobro prostorsko predstavo si lahko hitro zamislijo, kako bo videti dnevna soba po prenovi, spet drugim to povzroča nemalo nevšečnosti. Če spadate v drugo skupino, si lahko pri načrtovanju razporeditve elementov pomagate na različne načine:

  • Izmerite sobo in nato narišite nekaj skic bodoče razporeditve. Za boljšo prostorsko predstavo in prava dimenzijska razmerja uporabite mali karo ali milimetrski papir.
  • Na spletu poiščite brezplačne aplikacije oziroma spletne strani, kjer si lahko sami narišete dnevno sobo in vanjo postavite oziroma razporejate različne elemente. Tako boste dobili dobro 3D-predstavo, kako bo videti nova dnevna soba.
  • Na spletu lahko še posebej v spletnih trgovinah s pohištvom najdete raznolike ideje za preoblikovanje prostora. Dovolj je, da pobrskate po spletni trgovini, pa boste lahko dobili idejo za prenovo.
  • Ko boste dnevno sobo povsem izpraznili, iz kartonskih škatel in podobnega sestavite približke bodočih elementov. Prestavljajte, kombinirajte in razporejajte jih tako dolgo, da vam bo razpored všeč. Obenem boste tudi hitro ugotovili, če imate v sobi z vsemi nameščenimi elementi še vedno dovolj prostora za gibanje, ustvarjanje ali igro otrok.
  • Za idejni projekt se obrnite na notranjega oblikovalca ali arhitekta. Ta rešitev vas bo seveda stala nekaj denarja, vendar pa boste dobili tudi nekaj izvirnih idej, ki se jih sami niste domislili.

Kako prenoviti dnevno sobo, ne da bi zapustili udobje svojega doma?

Včasih se težko lotimo prenove, saj se zavedamo, da to prinese obiske številnih trgovin, kjer se še posebej hitro izgubimo med bogato ponudbo. Alternativo predstavlja spletno nakupovanje, kjer sedaj lahko naročite ne samo različne dodatke za dom, ampak tudi pohištvo, elektronske pripomočke, itd. 

Glavna prednost spletnega nakupovanja je, da lahko brez obiska fizične trgovine naročimo vse potrebno za prenovo v udobju svojega doma. Poleg naročila na daljavo nam običajno spletne trgovine omogočajo tudi dostavo na dom ter celo sestavljanje pohištva. Ob brskanju po spletu lahko primerjamo cene in ponudbe trgovin. Tako se najlažje odločimo za najprimernejšo in najugodnejšo izbiro po svoji meri. Po drugi strani ima naročilo preko spleta tudi svoje slabosti, saj bomo preko spleta težko zaznali pravo teksturo, barvo in velikost želenega izdelka. Poleg tega si je težko predstavljati, kako bo videti naročeni kos pohištva na končni lokaciji.

Četudi ima fizično nakupovanje svoje prednosti, pa nam spletno nakupovanje omogoča prenovo ali pomlajevanje svojega bivalnega prostora samo z nekaj kliki. Tako nam lahko na številne načine olajša prenovo doma ter omogoča, da hitro in ugodno dobimo vse potrebno za naš prenovitveni projekt. 

Vas zanima potrošniški kredit?

Pošljite nam povpraševanje