»Vsak vrt je lahko popoln, če ga prilagodite okolju, svojim željam in potrebam ter zanj izberete prave rastline,« pravi krajinska arhitektka Lara Rus. Pri iskanju rastlin, njihove razporeditve in kombinacij z drugimi elementi je pomoč krajinskega arhitekta dobrodošla, saj ima dobro prostorsko predstavo, spozna se na urejanje prostora, hitro si ustvari vizijo bodočega izgleda ter prepozna potenciale in šibkosti vrta. 

Za svoj sanjski vrt ne potrebujete veliko prostora, saj ga je z dobro idejo mogoče ustvariti ob hiši, na terasi, na ravni strehi ali celo na balkonu. Naredite seznam svojih želja ter razmislite o tem, koliko prostora imate, kako bi se radi v svojem vrtu počutili ter kaj bi v njem počeli, nato pa se lotite načrtovanja. 

Izkoristite vse enkratne lastnosti vrta

Vrt z rastlinami in svojo energijo velik del leta blagodejno vpliva na vse vaše čute ter omogoča različne načine sprostitve. Lahko ga zasadite z dišečim grmičevjem in rožami, mu dodate nekaj dreves in uživate v senci ob branju knjige ali pa ga spremenite v zelenjavno-sadni vrt, ki vas bo vse poletje oskrboval z zdravim sadjem in zelenjavo. Svoj vrt pa lahko popestrite še na veliko drugih načinov:

  • dodajte ribnik z ribami ter čudovitimi lokvanji in drugim vodnim rastlinjem;
  • razgibajte ga s skalnjakom, med kamne pa nasadite različna dišeča zelišča;
  • miza, klopi in zidan žar so odlična osnova za zabave z družino ali prijatelji;
  • če imate otroke, ne pozabite na plezala in peskovnik ali pa na vejo obesite preprosto gugalnico.

Pri tem vam spet lahko pomaga krajinski arhitekt: »Seveda lahko svetuje le pri izbiri dreves ali vrste trave, vendar pa bo vrt skladnejši, če je krajinski arhitekt pri projektu udeležen od začetka do konca,« pravi Lara Rus.  

Sprostitev, delo in užitek

Posebne vrste sprostitev predstavlja tudi delo v vrtu. Vzdrževanju vrta in skrbi za rastline težko rečemo delo, še posebej če je treba pobrati zrele paradižnike, pokositi travo ali nahraniti ribe v ribniku. Ker je večina učinkov dela na vrtu vidnih takoj, to poleg prijetne utrujenosti prinese tudi zadovoljstvo po opravljenem delu in s tem boljše počutje, prav to pa je pravzaprav namen vrta in ukvarjanja z njim. Na koncu, ko je vse delo opravljeno, pa si lahko v prijetnem okolju vrta tudi dobro odpočijete in krog je sklenjen. 

S krajinskim arhitektom in bančnim svetovalcem do čudovitega vrta

Če želite temeljito prenoviti svoj vrt ter ga spremeniti v čudovito in sproščujoče okolje, vas čaka kar nekaj dela in stroškov. Pomembno je, da se dela lotite načrtno, še bolj pa, da projekt tudi zaključite. Na pol narejen vrt vam namreč ne more ponuditi pravega zadovoljstva, saj mu vedno »nekaj manjka«.

Krajinski arhitekt se lahko z izbiro rastlin, vrsto vrta in obsegom gradbenih del prilagodi vašim željam, pa tudi finančnim zmožnostim. Ker se celovite obnove vrta seveda ne boste lotevali vsako leto, je poleg zasaditvenega načrta priporočljivo izdelati tudi finančno konstrukcijo projekta ter skupaj z bančnim svetovalcem poiskati primeren način financiranja. Le na tak način vam bo vrt lahko prinesel dobro počutje ter upravičil svoj namen.

Vas zanima hitri kredit?

Pošljite nam povpraševanje