Sprememba načina avtentikacije spletnih plačil s karticami

S 1. 1. 2021 bodo v skladu z direktivo EU o plačilnih storitvah (PSD2) pričela veljati nova pravila na področju varnega spletnega plačevanja. Sprememba prinaša dodatne varnostne mehanizme za večjo zaščito podatkov, prav tako pa zmanjšuje možnosti za zlorabo spletnih plačil in nakupov.

Novost močne avtentikacije prinaša dodatno in bolj zanesljivo preverjanje identitete plačnika oziroma imetnika kartice. Prenovljen postopek močne avtentikacije plačilne transakcije oziroma prepoznavnosti pristnosti plačnika zahteva preverjanje najmanj dveh ustreznih varnostnih elementov, ki se določajo z naslednjimi načeli:

  • nekaj, kar veste samo vi oziroma znanje uporabnika (geslo, PIN, koda, odgovor na varnostno vprašanje,..)
  • nekaj, kar imate oziroma je izključno v vaši lasti (pametni telefon ali druga mobilna naprava,..)
  • nekaj, kar ste oziroma je neločljivo povezano z uporabnikom (prstni odtis, glas, obraz, ..)

Močna avtentikacija bo zahtevana vsakič, ko boste želeli izvršiti elektronsko plačilno transakcijo. Ob tem obstajajo izjeme, kot so na primer plačila pod določenim mejnim zneskom oziroma ponavljajoča se plačila.

Potrjevanje spletnih nakupov do 31. 12. 2020

Trenutno so pri spletnih plačilih s plačilno kartico najpogosteje uporabljeni naslednji podatki: številka kartice, datum izteka veljavnosti in trimestna kontrolna številka (CVV), ki se nahaja na zadnji strani kartice ter ime in priimek. Kot potrditev transakcije plačnik na mobilni telefon prejme enkratno SMS avtentikacijsko kodo, ki jo vpiše v spletno okno in s tem potrdi plačilno transakcijo. S potrditvijo transakcije je spletni nakup zaključen, vendar se pri tem postopku izpolni samo eden od predstavljenih varnostnih načel.

Potrjevanje spletnih nakupov po 1. 1. 2021

V skladu z zakonodajo bo s 1. 1. 2021 uporaba enkratne kode (SMS OTP) za potrjevanje spletnih nakupov ukinjena. S prehodom na močno avtentikacijo bo za potrditev spletnih plačil in nakupov po novem zahtevana prijava v Mobilno banko GO!. To pomeni, da boste za potrjevanje spletnih plačil in nakupov morali uporabiti PIN kodo ali prepoznavo prstnega odtisa oziroma obraza. S tem bodo vaša spletna plačila še varnejša.

Če Mobilne banke GO! še nimate, si jo lahko enostavno namestite in aktivirate v le nekaj korakih. Več o tem preberite tukaj.

Spinning wheel animation

Loading

UniCredit Logo