Plačujem varno

tudi na spletu.

Napotki za varno rabo plačilnih kartic

  • Nakupovanje samo na zaupanja vrednih spletnih straneh

  • Preverite varnost povezav

  • Vedno uporabljajte varne načine plačila

Uporaba plačilnih kartic je čedalje bolj razširjena, saj je plačevanje preprosto, poraba pa pregledna. Sočasno se s plačilnimi karticami izognemo rokovanju z gotovino, kar je posebej priporočljivo v času širjenja okužb.

Eden od najpogostejših razlogov za uporabo kartic, zlasti takšnih z odloženim plačilom, so tudi spletni nakupi. Z njimi lahko večje nakupe razdelimo tudi na obroke, hkrati pa se z naprednimi varnostnimi rešitvami zavarujemo pred nepridipravi.

Pri plačevanju na spletu velja upoštevati napotke za varno uporabo plačilnih kartic, saj se tako lahko v veliki meri izognemo morebitnim zlorabam.

Seznam zlorab in napotki za varno uporabo plačilnih kartic

Nakupovanje samo na zaupanja vrednih spletnih straneh

Izberite uveljavljeno ali mednarodno poznano prodajno mesto oziroma spletno stran, za katero ste prepričani, da je varna. Če so cene izdelkov ali storitev prenizke, da bi lahko bile resnične, potem podvomite o pristnosti izdelkov in namerah spletnega mesta. Nikoli ne sledite povezavam v e-sporočilih neznanega ali sumljivega pošiljatelja.

Preverite varnost povezav in poiščite ikono ključavnice v naslovni vrstici spletne strani

Podatke o plačilnih karticah je priporočeno vnašati samo na spletnih straneh, kjer se povezava začne s https://. Nikoli ne vpisujte podatkov na neznanih spletnih straneh in jih ne pošiljajte po elektronski pošti.

Vedno uporabljajte varne načine plačila

Za varen način plačila s plačilno kartico na prodajnih mestih 3-D Secure poskrbita uporabite dodatna spletna varnostna mehanizma Verified by Visa oz. Visa Secure in Mastercard Secure Code oz. Mastercard ID Check. Pri spletnem plačilu na 3D-Secure prodajnih mestih boste v aplikacijo mobilne banke prejeli potisno sporočilo, kjer boste s pomočjo PIN kode ali prstnega odtisa ali prepoznave obraza potrdili spletno plačilo.

Naročite se na varnostno SMS sporočilo

Z varnostnim SMS sporočilom boste nemudoma obveščeni o transakcijah, opravljenih z vašimi plačilnimi karticami. Storitev omogoča boljši pregled nad poslovanjem z vašimi plačilnimi karticami, saj boste vedno prepričani, da z njimi poslujete samo vi. 

Shranite vse dokumente o opravljenem spletnem nakupu in se odjavite iz spletnega mesta

Po opravljenem nakupu se vedno odjavite iz spletnega mesta in shranite e-sporočilo o opravljenem spletnem nakupu. Nikoli ne potrjujte avtomatičnega shranjevanja vpisanih podatkov (podatki o vaši plačilni kartici, …).

Nikoli ne delite podatkov o številki kreditne kartice, PIN številke in drugih kartičnih podatkov preko elektronske pošte ali drugim nepoznanim osebam

Banka od vas ne bo nikoli zahtevala, da preko elektronske pošte ali po telefonu pošljete podatke o vaši kreditni kartici, PIN številko ali druge podatke, vezane na vašo kartico ali bančni račun. Ob kakršnem koli sumu zlorabe ali če kartico izgubite, nas o tem takoj obvestite na Center za plačilne kartice, na telefonsko številko +386 1 5834 183.

 

Vsekakor vam priporočamo, da se seznanite z napotki o varni spletni komunikaciji z banko, ter vas vabimo, da si preberete uporabne nasvete o varnosti na spletu na https://www.varninainternetu.si.

 

Če boste v dvomih glede pristnosti sporočila, nas lahko kadarkoli kontaktirate na info@unicreditgroup.si.

Sumljiva sporočila takoj prijavite

Pokličite nas

Pokličite brezplačno številko 080 88 00 in sumljiva sporočila prijavite v klicni center UniCredit Bank.

Pošljite nam sporočilo

Pišite nam na info@unicreditbank.si ali nam pošljite sporočilo preko spletnega obrazca.

Spinning wheel animation

Loading

UniCredit Logo